При простудни заболявания най-подходящ е липовият мед

В сезонът на грипа и настинките е препоръчителна  консуамцията на пчелен мед. Кой мед обаче да изберем? Установено е, че при простудни заболявания най-добре е да се яде липов мед. Той е един от най-висококачествените. Отличава се с високо съдържание на противомикробни вещества. Освен при грип и настинка, е подходящ при болести на бъбреците.

Според вида на растенията, от които е събран нектарът, медът е полифлорен (от различни растения) и монофлорен (предимно от един вид растения). Доказано е, че медът придобива лечебните свойства на растенията, от които е получен.

Акациевият мед е подходящ за всекидневна употреба. Той е светъл, прозрачен, до леко жълт на цвят. Препоръчва се при безсъние, заболявания на стомашно-чревния тракт, бъбреците и очите.

Билковият (многоцветен) мед се получава от нектара на няколко едновременно цъфтящи растения, поради това неговият цвят варира. Препоръчва се за подобряване на храносмилането и повишаване на тонуса.
Мановият мед е единственият, който не е нектарен. Получава се от медената роса, която се образува по иглолистните и широколистните дървета, както и от цветния прашец на немедоносни растения. Той е със силно изразени антибактериални, антиоксидантни и антибиотични свойства.

Пчелният мед от магарешки бодил много рядко се среща в чист вид. Препоръчва се при високо кръвно налягане и аритмия. Едно от най-ценните качества е противомикробното му действие.

Боровият мед не е пчелен продукт, а вид сладко. Приготвя се от борови връхчета или млади шишарки, които се варят със захар.

Всеки от горните видове мед може да се обогати с пчелен прашец – силно лековита комбинация, която действа при намален имунитет, преумора, липса на апетит. За профилактика – около 15-20 грама дневно правят чудеса с организма ви, стига да нямате алергии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>