Подходящата работа

Когато казват „подходяща работа”, хората обикновено имат предвид работа, която им харесва. Която може да е  интересна, вълнуваща и предизвикателна или спокойна, монотонна с възможност да планират почти всичко.
Трудно ще я намерите, но и от вас зависи да си харесвате работата. Можете да я търсите цял живот или с малко компромиси да преоткриете това, което имате. Водещ фактор е вашата самооценка.
Важни за избора са:
Условията на работа – заплатата, социалните придобивки, работното време, средата, възможностите за развитие, степента на самостоятелност, мястото в йерархията.
Вашето взаимодействие с останалия свят – обичате да работите сами или в малки групи от хора, не обичате да бързате, предпочитате да се фокусирате върху една задача или се зареждате от хората, обичате разнообразни задачи, обичате скоростта, добри сте във вършенето на няколко задачи едновременно.
Ориентирането в ситуации – реалисти сте, обичате да се базирате на факти, достигате до практични решения благодарение на логиката и опита си или предпочитате да се фокусирате върху голямата картина, лесно виждате нови пътища, ценни иновации и предлагате креативни и нестандартни решения.
Вземане на решения – вземате решения след рационално претегляне на ситуацията, цените справедливостта или вземате решения на емоционална основа, базирана на вашите собствени ценности.
Способ за изпълнение на решенията – чувствате се комфортно в следването на правилата или предпочитате да действате без подготовка, харесвате спонтанността, зависещи сте повече от обстоятелствата.
Длъжността може да е много важна за някои хора, но не трябва да се съди за човека по това какво пише на визитката му, защото има много посредствени хора с гръмки титли и без никаква реална власт при вземането на решения. Разбира се, има и професионалисти, при които всичко си е на мястото – и длъжността, и качествата, и правомощията.
След правилния анализ на вашия характер и умения, ще можете спокойно и сигурно да кандидатствате за позиция, отговаряща на възможностите ви, ще забравите за притеснението на интервюто и ще се представите по най – добрия начин.
Ние например искаме екип от личности, искаме един работещ организъм. За нас е важно да подберем служители с определени качества: постоянство, лоялност, съобразителност, адаптивност, комуникативност, иновативност. Опитът е ценен, но желанието за усъвършенстване е също толкова важно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>