Готвената храна ни е превърнала в мислещи хора, венец на еволюцията

Доц.д-р Миглена Георгиева, д.м, началник на Втора детска клиника към Университетска болница „Св. Марина” във Варна:

Поне веднъж на ден трябва да консумираме топли, сготвени ястия

Доц.д-р Миглена Георгиева е уважаван Снимка_доц._Миглена_Георгиева_1019специалист и от колеги, и от пациенти. Известна е сред варненци като един от най-добрите лекари в сферата на педиатрията и детската гастроентерология. Помогнала е на много деца и родители да върнат усмивките си. Всеки, който се е сблъсквал с професионализма й, не скирва благодарността и възхищението си от нейните забележителни качества като личност и пълната й всеотдайност в работата.

Специалист е по педиатрия и детска гастроентерология, специализира диететика и хранене. Завършва медицина през 1986 г. в Ленинград с отличие. През 1996 г. защитава дисертация в областта на детската гастроентерология. Има над 150 участия и публикации в научни конгреси у нас и в чужбина. Работи в областта на заболявания на горния храносмилателен тракт, хеликобактер пилори инфекция, чернодробна патология, хранителна алергия, приложение на пробиотиците и др. Участва в научни проучвания в областта на детската гастроентерология и хранене. Член на Българската педиатрична асоциация, Българското дружество по гастроентерология, ESPGAH, ESPEN, ICMART, БЛС.

– Доц. Георгиева, в наши дни изобилието от хранителни продукти е толкова голямо, че буквално се чудим какво да изберем. Като специалист в областта на гастроентерологията, храненето и диететиката, какъв съвет бихте дали, с какво да се храним? Суха храна, готвена храна, какво да изберем?

– Здравейте! Човекът е станал човек първо, защото е ял готвена храна. Използвал е огъня, за да приготви от сурови продукти храна и това практически е довело до намаляване на лицевия череп  на човека. За сметка на това, се е развила мозъчната част на черепа, което е позволило  цивилизационното развитие на човека. Така, че храненето е от изключително значение и то така нареченото балансирано хранене, или както обичаме да го наричаме – рационално хранене.

Ако човек е здрав, той се храни рационално според нуждите и изискванията на неговата възрастова група, съобразени с неговия начин на живот и работа. Ако човек има някакво заболяване, храненето се съобразява съответно със заболяването. Децата попадат в различна възрастова група, както здравите възрастни, както възрастните хора след 65 години и възрастните след 80 години. Това са различни групи, които изискват различен калораж храна, различно количество белтъци, въглехидрати, мазнини, различно количество витамини, микроелементи и макроелементи.

– При децата има тенденция на по-често хранене със сухи, несготвени храни, снаксове, чипсове. Това до какви последствия може да доведе?

– Това е тенденция в световен мащаб, включително и в развитите държави. Използването на така наречените храни „боклуци“ е много разпространено. Това са обикновено сухи храни, които съдържат много консерванти, много оцветители, или така наречените „Е“-та,  трансмазнини. Те са висококалорични и реално увреждат здравето на човека. Тъй като обаче съдържат много подправки и сол, освен това са и пикантни, за човешкия вкус са приятни, затова и се предпочитат. Консумират бързо, не се влага много енергия и време в приготвянето им. Ето защо те имат своето място, особено сред младите хора и децата. Разбира се, с това трява да се борим. Води се борба в световен мащаб.

Редовната употреба на снаксове  увеличава теглото на хората, развива се затлъстяването при младите и децата.

Поставя се и началото на различни социалнозначими болести, свързани със затлъстяването, каквото е по-високото ниво на холестерол, високото кръвно налягане и редица други проблеми, да не говорим за страданията, които предизвикват на горния отдел на храносмилателния тракт. Това са гастрити, язви, рефлуксна болест на хранопровода. Така, че е налице необходимостта от просветителска дейност за вредата от тези сухи храни. Трябва да се знае колко те не са добри и как човек трябва да бъде хранен или да се храни основно с готвена храна.

Категорично се препоръчва поне веднъж на ден, ако не и два до три пъти, да се яде готвена храна, топла, която да се консумира от малки и големи.

– Несъмнено работата Ви е изпълнена с много напрежение, но Вие продължавате да се развивате, обучавате, усъвършенствате. В момента специализирате в областта на диететиката, какво ви дава сили, как издържате?

Това е интересен въпрос. Непрекъснатото желание човек да се усъвършенства, е нормален процес за мислещите хора. Да, на една определена възраст, с няколко специалности зад гърба си, реших, че все пак придобиване на университетски знания в областта на храненето е много важно за мен. Едно е човек да чете откъслечни теми, съвсем друго нещо е, когато човек трябва да структурира и подреди в съзнанието си науката хранене. Това е една наука, изключително интересна, изключително перспективна в последните години за човечеството, така че реших, че на този етап мога да доусъвършенствам знанията си, чисто в университетски вариант, за да мога да бъда по-полезна на себе си, на кръга пациенти, на семейството си и така общо взето мога да се възползвам от знанията, които ще получа.

– Всеки случай в медицината е специфичен сам за себе си, но има ли някой, който не бихте забравили, някой, който Ви е докоснал по-специално?

– Да, такива случаи има в професионалната кариера на всеки един от нас. Има неща, които не се забравят, те са свързани обикновено с отдаването на много емоционална и физическа енергия, с определена психологическа зависимост от случая. Има трудни казуси, които са представлявали препятствие и трудност както интелектуална, така и емоционална, така че разбира се, има случаи, които завършват добре, други не добре и те се помнят в съзнанието на всеки един лекар. Това важи и за мен.

3 thoughts on “Готвената храна ни е превърнала в мислещи хора, венец на еволюцията”

  1. Напълно съм съгласна, че човек най-малко веднъж на ден трябва да консумира прясно сготвена домашна храна. Независимо дали е е на обяд или вечеря, самият организъм има тази нужда, за да бъде по здрав и да се чувстваме здравословно добре. За жалост доста по рядко се срещат семейства, които имат време да готвят, в повечето случаи хапват на крак навън. Но вече има и такива удобства, че можем спокойно да си поръчваме продуктите вкъщи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>