Българската кухня

Старата българска национална кухня се характеризира с голямо разнообразие.
В миналото са използвали основно пресни продукти, обработвани топлинно едновременно, от интензивно загряване до тихо кипене, а пресните подправки придавали неповторим аромат.

Телешко по тракийскиМесото се e приготвяло най-често печено – върху жарава, на шиш, увито в листа от царевица или варено със зеленчуци. Фасулът и лещата били основните варива на българската трапеза. Неизискващи сложно приготвяне, те били масово консумирани и се славели като любимите ястия на българите. Картофите имали значителен дял от менюто предимно на населението, обитаващо планинските райони. Варени, печени, пържени или като състав на различни ястия. Оризът в по-далечното минало бил достъпен само за населението в районите, в които се отглеждал. Често се комбинирал със зеленчуци. Пиперът – суров, печен, със сол, чесън и оцет през лятото или консервиран под формата на туршия през зимата, също заемал основно място на трапезата. Доматите не били познати на нашите прадеди до началото на XIX век, но впоследствие заемат едно от първите места на нашата трапеза.
Ние пазим тези традиции по съвременен и здравословен начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>