19 август – Световен ден на фотографията

Думата фотография означава „рисуване със светлина“.
Опитите за „фотографиране” датират още от времето на Леонардо да Винчи. Той се е опитвал да разгадае тайната на човешкото зрение и разглежда камера обскура (тъмна стая) като „изкуствено око”. камера обскураКамера обскура е открита поне от времето на Аристотел и използвана от художниците за да уловят по-точно пропорциите и разположението на предметите върху платното. В едната стена е пробит малък отвор, а на срещуположната, като на екран, се проектират обърнатите образи на обектите, намиращи се отвън пред отвора. Колкото по-малък е отвора, толкова по-контрастен е образа.
По – късно оптикът Джовани Батиста дела Порта предлага да се използва огледало за коригиране на изображението, а Даниел Барбаро потвърждава ползата от използване на лещи и огледало и постига по-нататъшно подобряване чрез добавяне на регулируема диафрагма на блендата. Може да се каже, че всъщност точно това е бил първия фото обектив. Разбира се, тогава не е било възможно проектираните образи да се записват.
първата-снимка-в-светаПървата запазена успешна фотографска снимка е от 1826 г. и е дело на френския изобретател Жозеф Нисефор Ниепс. Той създава първата снимка, базирайки се на откритието, че смес от сребро и варовик потъмнява на слънчева светлина, а за фотографска плака използвал полирана калаено-оловна плочка.
дагеротипНа 19 август 1839 г. е направено официалното представяне на фотографския процес от Луи Дагер пред Френската академия на науките и изящни изкуства. Използвал медна плочка със сребърно покритие, която нарича дагеротипия. Поставял плочката в камерата и след като я оставял за няколко минути светлината да я освети се получавало изображение, нарисувано от светлината, попаднала върху плочката. След това Дагер потапял плочката в разтвор на сребъран хлорид и по този начин успявал да получи траен образ, който не изчезвал след излагане на свитлината.
Уйлям Хенри Фокс Талбот открил начин за фиксиране на изображението, получено чрез сребърния процес. Процесът, който той предлага за фотографиране на хора нарича калотипия. Неговото изобретение включвало нанасянето на слой от сребърен хлорид върху хартиен лист, или т. нар негатив. лентаНегативния образ можел да се използва в последствие за получаване на неограничен брой позитивни копия.
Фотографията навлиза широко на потребителския пазар през 1901 г. с представянето на известни модели фотоапарати, а през 1925 г. се появява първият апарат „Лайка” (Leica) с 35 мм черно-бял филм, какъвто се ползва и до днес.
Благодарение на фотографията можем да запазим красотата на мига и да съхраним спомените си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>