Сезона на шипката

sait-%d1%88%d0%b8%d0%bf%d0%ba%d0%b0Есента дойде със свежестта на студените утрини, с мекотата на черевено-оранжевата гама . Изобилието от горски плодове през есента е радост за очите и душата. Шипката е един от тях – витаминозна бомбичка с ефирен аромат. Освен изобилието на Витамин С, ни зарежда и с Витамин А, Омега-3 и Омега-6 мастни киселини в комбинация с мощни антиоксиданти и Витамин Е. Откриваме и витамини Р, В1 и В2, К, пектин, масло, органични киселини, дъбилни вещества и минерални соли.
Шипковият чай е не само полезен, но и много приятен на вкус. За да запазите възможно най-много от ценния витамин С обаче, трябва да спазвате следните правила:
Плодовете трябва да се сушат и съхраняват цели, тъй като богатата на витамин С месеста част не бива да има контакт с въздуха (вит. С се разрушава).
След разрязването на шипките веднага ги пуснете в кипяща вода и варете 10 мин. под капак (пак за да се ограничи достъпът на въздух).
Подсладете чая не само за по-добър вкус, а и защото захарта спира окислението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>