Провежда се 70-ят фестивал Томатина – най-големият бой с домати в света

tomatina-festival-spain-bunyol-tomatoe-fight-7В последната сряда на август, в испанския град Буньол, Валенсия, за 70-и пореден път стартира фестивалът Томатина. Това е най-големият бой с домати, който се провежда в света. Началото му е от 1945 г. Днес, в него взимат участие около 50 000 местни жители и туристи. Хотелите в градчето са препълнени, някои туристи дори са принудени  да спят по пейките, за да участват в знаменитата битка.

Как започва всичко? Група младежи решили да участват в традиционния по това време на годината карнавал – Gigantes y cabezudos (буквално „Гиганти и големоглави”). Единият от младежите  паднал в суматохата и в пристъп на ярост започнал да удря всичко, което се изпречило на пътя му. Енергията му заразила околните и скоро след това голяма част от групата започнали да се бият с подръчни предмети, като най-удобни били зеленчуците от близка сергия. На следващата година младежите предизвикали тълпата нарочно, но този път си носели домати от вкъщи. През първите години от провеждането му, фестивалът се е считал за проява на вандализъм, но през 2002 година е признат официално. И така, всяка последна сряда на август Томатина изпълва улиците на Буньол с реки от сос Маринара и хиляди доматени воини.

Снимка: wannapic.info

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>