Подправките – придайте вкус на живота си

придайте вкусПодправките са съпътствали човечеството през хилядолетия. Те са малките тайни в ястието, придаващи специфичен аромат и наслада. В нашия бит от далечни времена се използват и като лекарство. Ето защо ще започнем с някои традиционни български подправки:
Магданозът е отличен източник на витамин А, витамин С и витамин К. Той е добър източник на желязо и фолати. Магданозът е сред малкото на брой храни, които съдържат измерими количества оксилати, естествено съдържащи се вещества в растенията, животните и хората. Но когато оксилатите станат прекалено концентрирани в телесните течности, те могат да се захаросат и да причинят здравословни проблеми.
Копър – наименованието идва от старонорвежката дума „dilla“, която означава „успокоявам“. Винаги когато е възможно, е добре да се избира пресен копър пред сушената му форма, тъй като той е с по-високи благоуханни вкусови качества.
Целината има подмладяващ ефект, намалява кръвното налягане, засилва имунната система. Една салата от целина ни дава енергия за цял ден, помага ни да се справим с чувството на глад, а сокът от целина изчиства токсините в кръвта ни.
Джоджен в прясно или изсушено състояние е отлична подправка на салати, супи. Ястията от фасул няма как да имат специфичния, обичан от българина вкус без него. Отвара от джодженови листа може да помогне при колит, тонизира червата и спомага за нормалното храносмилане.
Чесънът e натурален антибиотик, силно оръжие за борба срещу възпаленията, намалява холестерола и високото кръвно налягане. Богат е на витамин B6, с който се подпомага регулирането на хормоните в организма, с витамин B1 и витамин C, също и на селен, който е изключително необходим елемент за човешкия организъм. Полезен е и при сърдечно-съдови заболявания, тъй като разширява коронарните и периферните съдове, увеличава амплитудата на сърдечните съкращения и забавя сърдечния ритъм. За диабетиците също е полезно да консумират чесън, тъй като понижава кръвната захар. Добавяме го най-вече в леща, таратор, супи от месо, сини домати, туршии, салати.
Самардала е тревисто растение, близък родственик на лука и чесъна. Сваля вредния холестерол , ако не се смесва със сол, повишава апетита и улеснява храносмилането. Пресните листа на самардалата се слагат за овкусяване на всякакви салати с домати и краставици, а сушената,солена смес е наистина чудесна добавка към всички ястия с картофи, яйца, сирене или агнешко.
Кимион – полезните му свойства са свързани на първо място с храносмилателната система.Той стимулира апетита, както и стомашната, панкреатична и жлъчна секреция. Изсушеното семе на кимиона има характерен, силен аромат и парлив вкус. Химическото му съдържание е 3-7% етерично масло, белтъчини и др. Изключително подходящ за приготвянето на месни ястия. Прибавя се към различни колбаси от млени и кълцани меса, както и към домашни наденици и суджуци.
Чубрицата стимулира дейността на стомаха и червата, затова тя е изключително подходяща подправка за трудно смилаеми храни, като варивата – боб, леща, грах и т.н.
Дафиновият лист помага при кашлица и задух. Народната медицина препоръчва отвара от неговите семена за лечение на склероза, болести на бъбреците, черния дроб, далака, опорно-двигателния апарат, подуване на стомаха. Използвайте го за говеждо месо, риба, дивеч. Добавя се в маринати, сосове, консерви от месо, туршии. Преди да го употребите в ястието непременно потрийте листата едно в друго. По този начин лечебните свойства и ароматът им ще се засилят.
Девесилът – обикнат като подправка за рибена чорба и различни ястия с агнешко, за него казват, че притежава девет сили, така е по предание. Истината е , че той има силно укрепващо действие, засилва имунната система, стимулира защитните сили. Използва се при възпаления на бъреците, пикочния мехур, подуване на стомаха, при сърдечни болести.
Хрян – лютива подправка, много богата на витамин С. Съдържа още етерично масло, въглехидрати, малко мазнини. Основният му ефект се дължи на гликозида синегрин. Попадайки в храносмилателната система синегринът претърпява биохимични промени, при които се отделя вещество, възбуждащо апетита. Внимавайте с големите количества. Много вкусно се получава като добавим хрян към пушена риба, сос за коктейлни скариди и разбира се, туршии и кисело зеле.
Червен пипер – ползите за човешкия организъм не са една или две. Лютият червен пипер…Очаквайте продължение

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>