Обявиха 2016-а за година на бобовите култури

Яхния леща

2016-а бе обявена за международна година на варивата от Организацията за прехрана и земеделие на ООН. Целта е да се повиши информираността на обществото за предимствата на бобовите култури.

Лещата, грахът и фасулът са много важни за осигуряването на прехраната на големи части от световното население. В страните от Южна Америка, Африка и Азия тези растения са неотменна част от менюто на хората и се отглеждат предимно от малки и семейни стопанства.
Варивата са жизненоважен източник на растителни протеини и аминокиселини. Препоръчват се като част от здравословното хранене, за справяне със затлъстяването, както и за предотвратяване или подпомагане на контрола върху хронични заболявания като диабет, сърдечно-съдови проблеми и рак.

По думите на Жозе Грациано да Силва, генерален директор на Организацията за прехрана и земеделие, бобовите култури все още не са достатъчно добре оценени. Те са сравнително евтина алтернатива на животинските белтъчини и биха могли да помогнат за преодоляването на глада по света.

През цялата 2016 година ООН ще организира редица мероприятия и научни конференции по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>