Не подлагайте децата на диети без консултация с лекар

 Доц. д-р М. Георгиева, д.м, началник на Втора детска клиника – УМБАЛ „Св. Марина”, Варна:

С храненето трябва да се внимава

още в кърмаческа възраст

– Здравейте, доц. Георгиева. В днешно време все по-често се наблюдава наднормено тегло при децата. Може ли да се каже, че наднорменото тегло на бебето е предпоставка за такова в по-късна възраст?

 

 

 

– Здравейте, конкретно на въпроса – можем да кажем и да, и не. Има новородени, които се раждат с по-голямо тегло от нормите, заложени в нашите книги за нормално тегло. Това може да бъде свързано със заболяване на майката. Примерно майки диабетички могат да родят деца с тегло над нормата. От друга страна обаче, така наречените гигантски кърмачета все пак са рядкост. По препоръка на баби и близки от старите поколения, има майки, които се стремят да хранят бебето по-често, по-продължително, тъй като първите месеци кърмачето трябвало да наддава много. Всички започват да се радват на едно тегло, което се увеличава с килограм, килограм и половина, стимулира се майката да се храни повече, за да произвежда повече кърма, да кърми по-често, по-продължително, което води до големи прирасти в теглото във времето.

От друга страна имаме бебета, родени малки, при които цялото семейство се организира и търси всякакви варианти, то да яде повече и повече, за да догони своите връстници. И едното не е правилно, и другото не е правилно.

Залагането на високо тегло в кърмаческа възраст в голям процент гарантира по-нататъшното наднормено тегло.

Особено опасно е при тези деца, които до първата година са вървяли по-трудно на килограми и в следствие на усилието на семейството да се подлагат на хиперкалорийни режими, някъде след втората си година започват много бързо да наддават и се формира определен брой мастни клетки, и човек цял живот не може да се отърве от тях.

 

Спазването на диети води до изтеглянето на мазнините от клетките, но техният брой не намалява. Затова толкова трудна е диетата и бързото възстановяване на теглото. В момента, в който се спре диетата, тези клетки отново се напълват с мазнини и отново се възвръщат килограмите. Има няколко така наречени физиологични окръгляния. Тогава трябва много да се внимава, защото бързото качаване на килограми, води точно до натрупване на тези клетки и по-нататъшната невъзможност за решаване на проблема.

– Редно ли е детето да се подлага на диети, по преценка на родителя? Как да постъпваме, ако детето ни е пълничко?

– Това е категорично неправилно, защото оценката за теглото на детето се прави от специалист, който се занимава с развитието на детето – било то педиатър, било то общопрактикуващ лекар, било то детски гастроентеролог или ендокринолог. Необходимо е  да се прецени за съответната възраст, ръст и тегло, има ли нужда от ограничения.

В никакъв случай малките деца не трябва да бъдат излагани на режими за отслабване.  При тях трябва да се цели забавянето на наддаване на килограми, да се увеличи физическата активност, да се коригира храненето, за да  може да се позволи на индивида да израстне на ръст и съответно да намали индекса на телесната маса. Както при възрастните, така и при децата се изчислява индекса на телесна маса, който зависи от теглото и ръста. Идеята е той да бъде държан в определени граници, ние ги наричаме персентили, и да не излиза извън данните на тези персентили. Тоест, нито да имаме индекс на телесна маса под нормата и да имаме малнутриция, нито да имаме индекс на телесна маса над нормата, т.е. да е на лице затлъстяване. Така, че става ли въпрос за диета при децата – винаги ръка за ръка, с лекар специалист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>