На 6 август – Преображение Господне, се сбъдват желания

На 6 август, денят на промяната и новата надежда, се сбъдват всички желания. На този ден, един от най-светлите православни празници, честваме Преображение Господне. Началото на празника е от първите векове на християнството, когато Исус Христос се явил пред най-близките си ученици – Петър, Яков и Йоан, за да укпрепи вярата им, тъй като мнозина проявили съмнение в божествената му същност.

Това е и времето, когато настъпва преобразяване в природата – дните започват да намаляват. Слънцето обръща гръб на лятото и лице към зимата, щъркелите се събират на ята, преди да отлетят на юг.

Според вярванията на този ден се отваря небето и ако някой види това, се сбъдва всичко, което си пожелае. Ако някой се разболее, се натопява връзка сушени плодове, болният пие от водата, а болестта се преобразява.

На днешния ден вярващите се причестяват след петдневен пост, като в чест на празника се позволява риба.

В литургията на българските православни храмове се прибавя специално молитвено песнопение за „освещаване на гроздето. Това е денят, в който за първи път се бере грозде, раздава се на близки и съседи, като преди това е прикадено и благословено с молитва от свещеник.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>