На 3 август по света честват Деня на динята!

В Америка се замерват с дини,

а руснаците правят бира от динен сок

3 август – Световният ден на динята! Празникът се чества най-вече в Съединените щати. На този ден се организират състезания, игри и много забавления. Сред най-популярните са замерване с дини и надплюване със семки.

Динята е любима и на малки, и големи. Според възприетата класифицикация на земеделските култури тя е плодов зеленчук. Любопитно още е, че има над 500 сорта отглеждани по целия свят. Смята се, че произлиза от Южна Африка, където има най-голямо генетично разнообразие.

Ароматната диня има само половината от захарното съдържание на една ябълка. Съдържа само 80 калории в 100 г и в нея няма никакви мазнини и холестерол.

У нас динята се употребява най-често за десерт. В Италия пудингът от диня е сред популярните десерти. Обикновено е направен от диня, бадеми, шоколад и канела. Популярен десерт е и сладоледът от диня. В южните щати на САЩ пък се прави туршия от диня, а руснаците от своя страна правят бира от динен сок.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>