Лишаването от снаксове е част от възпитанието на вкусовете

Доц.д-р Миглена Георгиева, д.м, началник на Втора детска клиника към УМБАЛ „Св. Марина” във Варна:

Добре е до 3-годишна възраст

на детето да не се дава шоколад

Снимка_доц._Миглена_Георгиева_1019– Доц. Георгиева, все повече се дискутира употребата на чипсове и снаксове от децата. Вярно ли е, че ако на дете до 3-годишна възраст не се дават снаксове, в последствие като подрастващ и възрастен човек, то няма да има афинитет към подобни храни?

– Това е част от възпитанието на вкусовете. Разбира се, ако на един индивид не се предлагат от ранна възраст дадени вкусове, било то снаксове, било то шоколади, било то мазни колбаси с много подправки, той никога няма да има афинитет към тези продукти. Друг е въпросът, че съществуват така наречените генетично обусловени вкусови качества. Съществуват редки, екзотични храни, към които хората от друг географски региони, нямат генетично заложено да харесват този тип храни. Има обаче отделни индивиди, които още при първия опит харесват тези храни и продължават да ги търсят и консумират.

Шоколадова тортаГенетично сме създадени да харесваме и имаме афинитет към плодовете и зеленчуците от нашите географски ширини, в които сме родени. България се намира в Южна Европа и ние от поколения на поколения основно консумираме плодове и зеленчуци, характерни за този регион. Докато към пловоде и зеленчуци, идващи от далеч и които никога не са били отглеждани в нашите географски ширини, нямаме генетичен афинитет. Затова те не се явяват толкова необходими, колкото да речем продуктите, които се отглеждат тук. Тоест, да не се дават на детето цитруси, чипсове, снаксове, шоколади до 3 години, е добър вариант, защото това намялава неговите пристрастявания в по-късна възраст, въпреки че винаги има изключения.

– А какво мляко да даваме на кърмачетата – кисело, прясно или адаптирано?

– За храненето на децата до една годинка, има няколко документа на  Европейската асоциация по детска гастроентерология, които са публикувани и по които учим нашите студенти.

Препоръчва се изключително кърмене до шестия месец.

След това започва захранването, като кравето мляко е в малки количества след 12 -ия месeц. В Европа няма опит с киселите млека, Дания и Швеция дават прясно мляко след 9 месец. Разбира се, адаптираните млека за кърмачета са по-добрата алтернатива от обикновеното прясно мляко. Подчертавам, до 2 години трябва да се дава мляко – 3,6 %, нито по-малко, нито повече, колкото са мазнините в кърмата на майката. На Балканите, където има традиция да се дават кисели млека, след първата година може да се включи  кисело мляко, като до първата година се предпочита детето да бъде кърмено или евентуално дохранвано с млека за кърмачета. Ако има финансови притеснения, за съжаление това присъства в нашето общество, трябва да има едно или две хранения с кисело мляко. След петия месец, то не се разрежда. Трябва да е 3,6 процента и да се добавя за предпочитане кафява захар, която да е от порядъка на 5%. На 100 гр. кисело мляко, пет до осем грама захар. Проблемът при киселото мляко е, че се дават високомаслени млека, 4-5 %. Това е грешка. Не е правилно и разреждането на киселото мляко, което се прави на айрян.

– Приемливо ли е да си позволим захранване преди шестия месец на детето?

– Според Световната здравна организация, захранването започва след навършването на 6 месеца, докато европейрските и американските организации по педриатрия и детска гастроентерология и хранене, дават възможност на лекаря, който наблюдава пациента, да прецени да започне ли захранването на детето. Този момент обаче не би трявало да се отлага във времето т.е. не по-късно от 26 седмица. Има един диапазон на предлагане на захранването и той трябва да бъде спазен.

– Желателно е на поискване, особено първите два месеца, след това се създава някакъв режим, но не всички могат да го спазват точно. Има деца, които са по-турдно регулируеми, но повечето влизат в график.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>