Защо е полезно да пием вода?

Липсата на достатъчно вода в организма,

води до нервност и избухливост

Днес пихте ли вода? Колко пъти усетихте жажда? Знаете ли, че когато ви се допие вода, вие вече сте дехидратирани. С чувството на жажда, организмът ни алармира за спешната нужда от животворната течност.

Тялото на всеки човек се състои от около 60% вода. Това означава, че когато сме обезводнени органите ни не са напълно функционални. Факт е, че по-голямата част от хората прекарват дните си почти постоянно дехидратирани.

Почти всички системи на човешкото тяло не функционират правилно, ако липсва прием на вода.

  1. В зависимост от заобикалящата ни среда, без вода можем да издържим само няколко дни – може би една седмица. Без храна можем да живеем по-дълго.

  2. Приемът на повече вода предотвратява появата на рак. Според учени, ако сме добре хидратирани, можем да намалим риска от рак на дебелото черво с 45%, а рак на пикочния мехур с 50 %.

  3. Дехидратацията може да повлияе на настроението ни, да бъдем по-нервни и избухливи. А подобни състояния, могат да ни провалят на работното място или в бизнеса. Затова пийте повече вода и ще бъдете по-щастливи и по-успешни.

  4. Добрата хидратация спомага за повишаване на спортните постижения. Водата съставлява 75% от нашата мускулна тъкан! Дехидратацията може да доведе до слабост, умора, виене на свят, и електролитен дисбаланс.

  5. Понякога си мислим, че сме гладни, когато всъщност сме жадни. Нашето тяло просто започва да включва всички аларми, когато игнорираме жаждата. По-честата консумация на течността може да послужи като средство за подтискане на апетита и да подмогне загубата на тегло.

  6. Питейната вода може да намали болките в ставите, като поддържа хрущяла мек и хидратиран.

  7. Понякога главоболието може да е причинено от дехидратация, така че питейната вода може да предотврати или смекчи тази неприятна болка. Затова, когато ви заболи глава, пийте повече вода.

  8. Кожата е най-големият ни орган в тялото. Редовната и изобилна консумация на течности може да подобри цвета и текстурата на кожата, като я поддържа свежа и същевременно подпомогне изграждането на нови клетки. Питейната вода също подпомага правилното регулиране на температурата в тялото ни.

Ако не сте от хората, които често посягат към чашата с вода, то поне яжте сурови плодове и зеленчуци – в тях се съдържа голямо количество вода. Опитайте да консумирате и други течности като чайове или прясно изцедени фрешове.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>