Ернестина Шинова и Андрей Слабаков гости на Празник на пъпеша в каварненско

20150816202136-11880860_10204443994851160_1331246706_nАндрей Слабаков и красивата му половинка Ернестина Шинова, бяха гости на т.нар. Празник на пъпеша, който се провежда за поредна година (на 17 август) в каварненското село Българево. На събитието бе и кметът на общината, Цонко Цонев.
На празника се събраха любители на сладкия плод, за да опитат от него и да разберат кой е „НАЙ“ в производството на пъпешите. За най-дългогодишен производител на пъпеши бе обявено семейство Урумчеви от с. Българево. Грамота беше връчена и за най-добрия пазач на бостан.
Най-тежкият плод на Празника бе с тегло 3,350 кг. Неговият производител Атанас Ламбов взе и наградата за „най-голям пъпеш“.
Празникът бе съпътстван и с вкусна кулинарна изложба, на която сръчни домакини показаха редица изделия от пъпеши.
За най-малките имаше организирани игри с пъпеши – рисунка върху пъпеш, най-бързо изяден резен пъпеш, скачане с чували за пренасяне на пъпеш до публиката и други.
Българево е известно с пъпешите си в целия регион, като по пазарите в градовете най-търсени са именно пъпешите от каварненското село, заради чудесните им вкусови качества и аромат. Пъпешът е поминък на много местни производители, именно затова те му отдават заслужена почит. В селото има над 80 семейства, които отглеждат над 1500 дка. /standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>