Днес е Илинден

св илияСвети Илия е юдейски пророк. Той предрича на княз Ахав страхотна суша, с която Господ ще го накаже за греховете му. Сбъдва се пророчеството на светеца и суша мъчи народа три години и половина.

Българите тачим св. Илия като господар на небесните природни стихии – градушката, гръмотевиците и светкавиците. Вярва се, че когато той препуска със своите коне по небесния друм, причинява гръм и огън. Ако хората не го почитат, ако не му заколят курбан, светецът може да се ядоса и три години небето да не пусне дъжд на земята. Затова на Илинден обикновено се коли голямо мъжко животно – бик, вол или овен. Селото се събира на поляна под вековни дъбови дървета и там в казани приготвя курбан. Свещеникът извършва водосвет и освещава гозбата. Със светена вода той ръси наоколо, за да няма суша през лятото. Във всеки дом по традиция се коли най-старият петел на небесния светец.
Съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви като курбан за Св. Илия. Илинден идва с мъртва хватка на морето, казват старите рибари. От днес нататък времето се променя, почват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение. Морето се обръща изведнъж, без причина и вятър. Бъдете внимателни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>