Динята не е плод

Можете ли да си представите лятото без сочна диня? Любима е и на малки, и големи. Полезна, диетична, добър източник на течности, подходяща особено за горещините. Динята съдържа между 80 и 90 % вода в зависимост от сорта. Богата е на антиоксиданти и е добър източник на фибри. Какво обаче е по-любопитното за това вкусно кълбо, което има почитатели из цялата планета, и не случайно? Може би повечето от вас ще се изненадат, но факт е, че динята не е плод, а плодов зеленчук. Така е според възприетата класификация на земеделските култури. Динята е от семейството на краставицата и тиквата и за нейна прародина се счита Африка.

В една цяла диня има само половината от захарното съдържание на една ябълка. Затова тя е особено подходяща за диети.

Белег за вкусна и зряла диня е спаружената и изсъхнала дръжка.

Тъй като динята може да се използва подобно на зеленчук, в някои страни се пържи, вари или маринова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>