ДЕНЯТ НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ

Наближава един от най-светлите празници. 24 май не е празник на оръжието или на някоя славна победа. Няма предателства, реки от кръв, с каквито е пълна човешката история. Имаме един ден, в който честваме езика, неговата красота и сила.

abv2 АЗ, Буки, Веди, Глаголи, Добро, Есть, Животе…
Българската азбука е всъщност разказ за грамотността: Аз зная буквите и животът със знанието е добър…
Езика е енергия и смисъл, начин да показваме всеки ден своите чувства и знания, а какъв по-хубав начин да ги съхраним и предадем с буквите?
Светите братя Кирил и Методий и техните ученици ни завещаха едно велико дело, едно богато наследство – славянската писменост, която придава духовен облик на българската култура и просвета.

Из Житието на Св. Константин-Кирил Философ:
Когато Философът беше във Венеция, епископи, попове и черноризци налетяха на него като врани на сокол и подигнаха триезичната ерес, говорейки:
– Човече, кажи ни, как тъй ти сега си създал книги на славяните и ги поучаваш? Тях не е изнамерил по-рано никой друг: нито апостолите, нито римския папа, нито Григорий Богослов, нито и Йероним, нито Августин? Ние знаем само три езика, с които е достойно да славим Бога в книгите: еврейския, гръцкия и латинския.
Философът им отговори:
– Бог не изпраща ли дъжд еднакво на всички? И не дишаме ли еднакво всички въздух? И как вие не се срамувате, като признавате само три езика и като повелявате всички други народи и племена да бъдат слепи и глухи? Пояснете ми, Бога за безсилен ли смятате, та той не може да даде всичко това, или завистлив, та не желае? Че ние познаваме много народи, които разбират книги и които славят Бога, всеки със своя език…

Ние сме дали много на света. Нека бъдем горди!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>