Алергиите – бич за съвременното общество

pichevaya-allergiya-2През последното столетие човечеството почти успя да се пребори със страшните епидемиии. На тяхно място обаче се появиха не по-малко коварните автоимунни заболявания.
Заради стремежът на съвременното общество, живеем в максимално стерилна среда и патогенните бактерии почти липсват. Затова имунната система напълно погрешно започва да реагира срещу всяко едно непознато вещество, считайки го за опасно чуждо тяло.
Какво е алергия?
– Свръхчувствителност или прекомерна реакция на имунната система към вещество (алерген), считано за безопасно за повечето хора. Консумацията, вдишването и физическия контакт с такива вещества води тялото до реакция, която често причинява симптоми като затруднено дишане, отоци и обриви на кожата.
– Алергията е свръх реакция на имунната система, а тя е организиран защитен механизъм на организма особено срещу инфекции.
– Алергените са вещества, които са чужди за организма и затова може да предизвикат алергична реакция.
Видове алергии:
– Хранителни алергии;
– Алергия от лекарства;
– Алергия при ухапване от насекоми;
– Алергия към полени;
– Алергия от прах.
Най-честите алергени са глутен, млечни протеини, соя, ядки и яйца. Вече се изписват на етикетите.
Симптомите на хранителна алергия са уртикария, атопичен дерматит, сърбеж по кожата, дискомфорт в стомашно-чревния тракт – гадене, повръщане, коремна болка, диария. Не ги подценявайте и бързо потърсете специалист – алерголог. Могат да се направят кожни тестове.
Лечението се основава на коректна диагноза, избягване на алергена, правилно хранене, установяване на толеранс, превенции.
За съжаление, храните днес за загубили голям процент от ценните си вещества заради монокултурните насаждения, свръхполиването и подбора на семена, които изтощават сериозно горния слой почва – хумуса. Налага се да прибягваме до хранителни добавки, за да компенсираме липсите в организма… Има Е-та, които могат да отключат алергична реакция, като Е102 (жълта боя), Е120, Е122 и Е124 (червена боя), Е407 или карагенан (стабилизатор от водорасло, съдържа се често в соевото мляко) и други.
Свръхчувствителността към алергени не е константна. През определени периоди тя се изостря или затихва. Най-често зависимостта е сезонна, като най-голяма склонност към алергии има през пролетта. В други случаи стресът и психическото напрежение рефлектират върху дейността на имунната система и отключват алергията. Тогава дори вещества, с които индивида често влиза в контакт, могат да предизвикат имунен отговор – като например слънцето и морската вода.
Как да се предпазим от алергиите?
– Истинското решение на проблема e осигуряване на максимално естествена среда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>